Zaton

2 12 2007

Zadnje dni veliko preždim na prijatelju Youtube-u, predvsem, ker gledam videe skupine Guns ‘n Roses. In me kar malo daje nostalgija. Zakaj?

Ko takole gledam tele videe, sploh koncertne, posnete v Tokiju… jah, spoznam, da pravega rocka sploh ni več. Tistega pravega, nabitega s čustvi, pa ne samo ljubezenskimi, ampak… z vsemi čustvi. In seveda, primerno podprtimi s kitaro. Pa ne katerokoli kitaro, ampak Slashevo kitaro. Priznam, ob “Gunsih” sem odrasel, marsikatero popoldne preležal na postelji (pa kje so ti časi!? ) in preposlušal večino njihovih izdelkov.

Pa ne samo Gunse, tudi Aerosmithe, Queene, Metallico, Bon Jovije. Predvsem zmes Gunsov in Metallice.

In edino Bon Joviji še nekako držijo korak s pristnim pravim rockom, pa čeprav… se tudi oni počasi izgubljajo v komerciali…

Ravno smo imeli debato na temo novih komadov. Ne samo rockerskih, pa vseeno – v zadnjih dveh letih skoraj ni skladbe, ki bi jo lahko izpostavil! Žalostno… Včasih je bil povod za izdelavo skladbe povečini čustvenega izvora – ko so izlivali svoj gnev na papir, nato ob klavirju oz. akustični kitari postavili osnovo in naredili izreden komad. Kar poglejte, kateri komadi so povečini najpopularnejši – rock balade. Ni lepšega, kot se stiskati ob zvoku kitar, klavirja in dobrih besedil. Oz. zdraviti strto ob “sol na rano dodajajočih” kitarskih solotih.
Sicer pa – lahko se izpostavi morda kakšna skladbica, ki je denimo zaznamovala slovenski glasbeni prostor v preteklih letih. Ena izmed njih je gotovo “Čas” Dan D-jevcev, pa recimo “Samo Edini” Siddharte (no slednji imajo zunaj skladbico Homo Carnula, ki ima resnično dober tekst, ampak vprašanje je, če se je bomo še spomnili čez dve, tri leta…)

Skratka- da potegnemo črto – kot pravi rocker žal ugotavljam, da je pravega rocka vedno manj. Da je v zatonu. Skladbe se žal delajo na silo, samo da so, brez posebnega čustvenega naboja. Ta pa, po mojem prepričanju, da piko na i tovrstni glasbi. In je v rocku – ključen.

Dokaz:

YouTube slika preogleda

So never mind the darkness
We still can find a way
‘Cause nothin’ lasts forever
Even cold November rain …

Lep preostanek nedeljskega večera vam želim,

Jure :)

  • Share/Bookmark

Dejanja

Informacije o objavi2 odzivov v “Zaton”

4 02 2009
XY (13:51) :

Tale tvoj “ZATON” mi je pa zelo na kožo pisan in spodaj dodan komad mi kar kocine dvigne :-) …in res, pojavi se občutek nostalgije.

20 12 2011
Hamter (15:59) :

Vsaj gledaš pametne stvari, jaz gledam animeje.

Komentiraj

Uporabite lahko naslednje tage : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !